970x310.jpg

 

DUX se ve Svijanech vaří už poosmé

Celý rok vzhlížejí milovníci svijanského piva netrpělivě ke konci září, kdy se v době kolem svátku patrona českého piva − sv. Václava – na čepu svijanských restaurací na krátkou dobu objeví jantarová třináctka DUX. S nástupem astronomického podzimu je tak pro ně již osm let spojena i jedna dobrá zpráva: kultovní svijanské pivo je opět zde.

K svátku patrona českého piva sv. Václava a Dnů českého piva jej letos ve Svijanech stejně jako loni uvařili opět rovnou čtyři dvěstěhektolitrové várky. „Jako každoročně jeho několikadenní sezónu symbolicky otevřeme naražením sudu na Zámku Svijany v den svátku sv. Václava 28. září, i když na čepu vybraných restaurací bude už o několik dní dříve. Fanoušci si jej potom budou moci užívat opět zhruba ve dvou stovkách restaurací po celé republice,“ oznámil svijanský sládek Petr Menšík. 

Tak jako je 28. září den patrona českého piva svátkem pro všechny pivaře, je naražení sudů s DUXem již osm let svátkem pro všechny pravověrné fanoušky svijanského piva. Jantarový ležák s 5,5 procenta alkoholu je plný a hutný, ale přitom současně také jemný, a navíc je k mání jen jednou do roka. „Pro dosažení výrazné jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme při sestavování jeho receptury sáhli po kombinaci vybraných humnových sladů. A jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek v něm doplňuje přídavek tradičně pěstovaného Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic,“ odhaluje svijanský sládek Petr Menšík tajemství přitažlivosti výjimečného piva, kterou potvrzuje i řada prestižních cen a chvála profesionálních degustátorů.

Ojedinělá příležitost: DUX a 460

Hosté Svatováclavských slavností, které se ve Svijanech již řadu let konají v rámci Dnů českého piva, ovšem letos mohou využít ještě vzácnější příležitost. Poprvé a naposledy se na nich na čepu současně objeví DUX a letošní limitovaná edice ležáku Svijany 460, který ve Svijanech uvařili u příležitosti letošních oslav 460. výroční založení pivovaru. V premiéře se „čtyřistašedesátka“ představila na červnových svijanských Zámeckých slavnostech a od té doby je průběžně na čepu jen v Pivovarské restauraci ve Svijanech, aby se do běžných svijanských restaurací dostala až v listopadu a prosinci.

„Ušlechtilý ležák Svijany 460 je vyroben z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu) a humnového sladu z nezávislých sladoven. Tradiční postup -  tedy kvašení v otevřených kádích na spilce a dlouhé zrání v ležáckých tancích - v jeho případě korunuje druhé a třetí kvašení, které mu propůjčuje charakteristickou chuť. S obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí je zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů,“ říká Petr Menšík. „A na rozdíl od DUXe jde ovšem skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává.

Pivo DUX můžete zakoupit na našem e-shopu v 2l plechove nejen pro chlapy.

 

 

Sládek Petr Menšík a DUX.jpg

Foto: Sládek Petr Menšík a DUX